Van barok tot modern in Antwerpen.

antwerpen fontein
Een weekendje in Antwerpen

Antwerpen is een mooie stad met veel karakteristieke gebouwen en grote kerken op mooie pleinen. Het is een grote stad met de tweede grootste haven van Europa, maar ook met smalle straatjes in het oude centrum en met veel barok! Deze stad leent zich uitstekend voor een weekendje weg, al is een weekend niet genoeg indien je op de culturele toer zou willen gaan. Daarvoor is er teveel te bekijken in deze stad! In deze blog neem ik je mee naar zowel de historie als naar een moderner gedeelte van Antwerpen om je een klein beetje sfeer te laten proeven.
antwerpen stad

Rubens en barok

Als je met de trein naar Antwerpen reist, is het treinstation van Antwerpen al heel erg mooi om te zien. In mijn blog over deze spoorwegkathedraal kan je er meer over lezen en mooie foto’s bekijken! Wat betreft historische kunst is Antwerpen vooral de stad van de schilder Rubens. Je kunt diverse werken bewonderen in het Rubenshuis, de plek waar de schilder ooit zelf heeft gewoond, maar ook in bijvoorbeeld de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal kan je een aantal van zijn meesterwerken bewonderen. Ook de kathedraal zelf is prachtig om te bekijken door de gotische bouwstijl. Door de gehele stad kan je trouwens gebouwen vinden in deze of in de mooie barokke bouwstijl. Op de foto’s hierboven en hieronder kan je er een aantal zien.

antwerpen grote markt

De Grote Markt by night

antwerpen winkelen
antwerpen OLV kathedraal

Moderne architectuur rondom en in de haven

Het MAS
Antwerpen is een stad waar de tijd niet heeft stilgestaan. Dit kan je terugzien in delen van de stad die worden vernieuwd en in een aantal mooie moderne gebouwen. Voor moderne architectuur ga je naar het noorden van de stad. Daar tref je bijvoorbeeld het bijzondere gebouw van het Museum aan de Stroom (MAS) aan. Dit gebouw is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en staat sinds 2011 op het Eilandje in de oude haven. Je kunt er een uitgebreide collectie bekijken van maar liefst 500.000 museumstukken welke gerelateerd zijn aan de stad, de haven en de wereld. Op de tiende verdieping kan je van een mooi uitzicht over de stad genieten.
MAS antwerpenHet Havenhuis
Voor nog meer moderne architectuur moet je nog een stukje verder naar het noorden wandelen. Daar vind je namelijk het Havenhuis, het hoofdgebouw van het Havenbedrijf Antwerpen. Dit gebouw heeft een bijzondere renovatie ondergaan door architecte Zaha Hadid. Het gebouw is een combinatie van de oude brandweerkazerne en de nieuwe constructie erbovenop welke weerspiegelen dat de haven klaar is voor de toekomst. Een andere leuke tip: als je vanaf hier en het MAS weer terug wandelt naar het centrum, loop je door het Schipperskwartier. In deze wijk kan je een aantal leuke restaurantjes vinden!
Antwerpen Havenhuis

Gezellig winkelen en een terrasje pakken

Antwerpen is bij uitstek een stad om uitgebreid te winkelen. Vele bekende ketens vind je terug in het winkelcentrum, plus ook zeer veel kleine boetiekjes. Daarbij zijn ook veel gebouwen in de winkelstraten erg mooi om te zien. De grote winkelstraat loopt van De Keyserlei door in de De Leysstraat en ten slotte door in de Meir waarna je zo naar de pleinen doorloopt. Uiteraard kan een echt Belgisch biertje tijdens je weekendtrip niet ontbreken en lenen de vele terrasjes van de stad bij mooi weer zich bij uitstek ervoor om bij dit stukje ‘cultureel erfgoed’ stil te staan.
winkelen antwerpen

Praktische informatie

Het leuke van Antwerpen is dat je er vrij gemakkelijk naartoe kunt reizen en ook vrij snel! Ontdek het gemak van reizen met NSInternational.nl waarmee je direct in het centrum van de stad aankomt. Een beetje afhankelijk van welke plek jouw reis begint, kun je kiezen of je met de Intercity Direct of met de Thalys erheen reist.
Wat betreft openingstijden van de musea is het goed om te weten dat de meeste musea op maandagen gesloten zijn. Op zo goed als alle andere dagen van de week kan je er wel terecht. Dit waren mijn tips voor een bezoekje aan deze mooie stad. Wat zijn jouw ervaringen met Antwerpen? Heb je een leuke tip? Laat het weten in een reactie!

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er onderstaande afbeelding voor gebruiken:
van barok tot modern in Antwerpen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.