Mijn versie van de NYC cheesecake: zoet en verfrissend.


Cheesecake en New York

In deze blog deel ik je mijn versie van de beroemde NYC cheesecake! Op de een of andere manier is de stad New York verbonden aan dit heerlijke gebak. Hoe dat ooit is gekomen? De oorsprong van deze overheerlijke taart ligt bij de Grieken. Het schijnt dat deze lekkernij al gegeten werd tijdens de allereerste Olympische Spelen in 776 voor Christus. De Romeinen verspreidden het recept over Europa en eeuwen later dook de taart via immigranten op in Amerika. In 1872 werd daar in New York roomkaas uitgevonden door William Lawrence. Het was eigenlijk een foutje, hij wilde een Franse kaas genaamd Neufchatel namaken, maar kwam toen met dit product als resultaat. Dit is hoe de bekende Philadephia roomkaas is begonnen! Vervolgens duurde het nog even voordat in 1929 de eerste persoon een cheesecake bereidde met deze roomkaas als basis in plaats van met cottage cheese wat voorheen altijd werd gebruikt. Dit was Arnold Reuben, eigenaar van een restaurant in New York. In die tijd claimden de New Yorkers al een tijdje dat de beste cheesecake werd gebakken in New York. Elk restaurant had zijn eigen versie. Sterker nog, als de cheesecake ergens anders vandaan kwam, dan zou het geen echte cheesecake zijn! De NYC cheesecake staat voor het recept zonder extra poespas of extra toevoegingen aan de cheesecake zoals caramel of fruit. In de afgelopen jaren heb ik er mijn eigen versie van gemaakt. Lees snel verder hoe!

Jamie Oliver

De bekende chef-kok Jamie Oliver heeft een kookboek geschreven naar aanleiding van zijn reis door de Verenigde Staten waarin ook een recept voor NYC cheesecake is opgenomen. Deze versie van de NYC cheesecake ben ik ooit gaan bakken en heb hier en daar het recept wat aangepast. Diverse personen kunnen je vertellen hoe heerlijk het resultaat kan zijn! Mijn versie van de NYC cheesecake is gebaseerd op de versie van Jamie Oliver van deze taart welke hij weer gebaseerd heeft op het originele recept! Deze variant op de NYC cheesecake is iets frisser doordat ik magere kwark gebruik in plaats van roomkaas (geen vetvrije kwark trouwens, want dat gaat niet goed tijdens het bakken) en limoensap door de kwark meng. De originele hoeveelheden limoensap, koekkruimeldeeg, suiker en kokos uit het recept heb ik flink aangepast, omdat ik de taart anders te zuur vond smaken. Het blijft ten slotte wel gebak!
NYC Cheesecake receptMijn recept

Hierbij deel ik je het recept zodat je zelf aan de slag kunt! Let goed op hoelang je taart nodig heeft om gaar te worden: de taart mag nog een beetje lobbig zijn, maar niet te. Zet gerust de taart nog iets langer in de oven als je twijfelt!

Benodigdheden voor 10-12 stuks: een ingevette springvorm van 24 cm doorsnee, 270 gram biscuitjes, 120 gram ongezouten boter, 900 gram magere kwark, 120 gram kristalsuiker, 5 middelgrote eieren, het sap van 3 limoenen. Voor de merengue: 3 grote eiwitten, 100 gram suiker, 40 gram gedroogde kokos.

Verwarm de oven voor op 160 graden, of gasovenstand 2,5 en vet de springvorm in. Vermaal de biscuits tot fijne kruimels met een keukenmachine en meng er de gesmolten boter door. Spreid het mengsel gelijkmatig uit over de springvorm, druk stevig aan en zet de springvorm in de koelkast. Mix vervolgens de kwark glad, voeg de suiker toe, mix opnieuw glad en voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Voeg ten slotte het limoensap toe en mix alles totdat de ingrediënten goed gemengd zijn. Haal de springvorm uit de koelkast en giet het mengsel over de bodem van koekkruimels gelijkmatig uit. Het mengsel is erg vloeibaar, dat klopt, dat verandert met dat je de taart vervolgens 45-55 minuten in de oven bakt! Controleer af en toe of de taart niet aanbrandt en bak de taart eventueel nog iets langer indien de taart nog te vloeibaar is. Een tikje lobbig mag ze zijn zodra je haar uit de oven haalt. Laat de taart 15 minuten afkoelen en zet ondertussen je oven op 220 graden, of gasovenstand 7.
NYC cheesecakeMaak nu een merengue door de eiwitten in hoog tempo op te kloppen. Het mengsel moet zo stijf zijn dat je pieken kunt laten staan in het eiwit. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf het mengsel opkloppen. Spatel de kokos er voorzichtig doorheen en verdeel de merengue over de cheesecake. Met een lepel kan je er kleine pieken in maken voor een mooi effect. Zet de taart opnieuw in de oven en blijf er nu bij staan kijken totdat de merengue zacht bruin kleurt. (dit kan namelijk na 1 minuut al het geval zijn). Haal de taart uit de oven en laat afkoelen en zet de taart een paar uur in de koelkast voordat je haar serveert. Klaar is je NYC Cheesecake! Geniet ervan!

Wil je dit recept op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
NYC cheesecake

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.