roman herfst

Leesfragment – Op zoek naar Matteo

Vandaag, op donderdag 21 september vindt het festa di San Matteo plaats in Salerno. Omdat mijn roman ook op een donderdagavond in september begint en zowel ene Matteo, als de stad Salerno een belangrijke rol in het verhaal spelen, vond ik dit hét moment om alvast een kort fragment uit mijn roman te delen. Veel leesplezier!

Het was een onstuimige donderdagavond in september. Het had de hele dag hard geregend en inmiddels waaide het ook nog eens flink. Naomi was thuis en hing op de bank. De tv stond aan op een spelshow, iets met schreeuwerige muziek waarin mensen op tijd moesten raden wat het nummer was, maar haar aandacht ging naar de foto’s waar ze doorheen scrolde op Instagram.

Een gesponsorde post met een prachtige foto van een Italiaans landschap trok haar aandacht. Ze klikte erop en bekeek alle mooie foto’s. Met haar vrije hand pakte ze het stuk chocolade dat voor haar op tafel lag en nam er een grote hap van.

Met een soepele beweging veegde ze een lok van haar donkere haren achter haar oor en scrolde verder door de prachtige foto’s. Ze was gek op Italië. Het account schetste het romantische plaatje, het beeld van het land waar de tijd had stilgestaan en waar je tijdens een warme zomermiddag ongestoord door stille straatjes kon struinen. Naomi maakte in gedachten plannen om er opnieuw naartoe te reizen. Er waren nog zoveel plaatsen die ze er wilde zien!

Een notificatie trok haar aandacht. Iemand had een foto van haar geliket. Het kwam van een account dat ze nog niet kende, met als profielfoto een plaatje van een knap uitziende man. Hij leek iets ouder dan zij, begin dertig misschien. Nieuwsgierig als ze was, klikte ze erop om meer te bekijken. Matteo, heette hij. Op de foto zag ze een man die opzij keek, met donker krullend haar en een gebruind gezicht. Zijn account stond niet op privé en Naomi bekeek de meest recente foto’s. Hij zag er leuk uit. Te zien aan het type huizen en het eten dat op zijn foto’s voorbijkwam en omschrijvingen als ‘aperitivo time’ woonde hij in Italië, maar waar precies? Mooie plaatjes van een buitenhuis, met een grote tuin in de zon, werden afgewisseld met foto’s van hemzelf op een boot, op het strand en tijdens feestjes met vrienden.

Ze scrolde verder door zijn foto’s en dacht na. Wat ze nu van plan was had ze al vaker gedaan. Het was enkel voor de lol, hield ze zichzelf voor. Het was de opwinding die ze voelde als ze zijn aandacht wist te trekken, de euforie als dat lukte. Naomi twijfelde even en tikte op ‘volgen’.

Snel keerde ze terug naar haar algemene overzicht, alsof ze daarmee een opkomend schuldgevoel wilde wegstoppen. Ergens heel diep vanbinnen wist ze dat ze dit niet moest doen. Wel vaker trok ze de aandacht van een man, online, of op haar werk bijvoorbeeld, maar meestal verbrak ze het contact ruim voordat het iets kon worden. Als een soort zelfbescherming liet ze mannen niet dichtbij komen, maar tegelijk was ze er teleurgesteld over. Het had gewoon meer tijd nodig. Al twee jaar inmiddels, sinds haar vorige relatie was gestrand. Trouwens, dit keer was het anders: hij had een foto van haar geliket. Kortom, bedacht ze, híj was begonnen.

Naomi staarde wat naar de tv. ‘Kom op! Dit nummer is zo bekend,’ riep ze naar de deelnemers op het scherm. Na de eerste vier noten wist ze het al en tegelijk met een deelnemer zei ze half zingend: ‘Pak maar m’n hand.’ Confetti vloog door de studio, maar Naomi keek alweer op haar telefoon. Opnieuw opende ze het profiel van Matteo om te kijken of ze echt niet kon vinden waar hij precies vandaan kwam.

Een whatsappje van Tess verscheen op het scherm. Haar jongere zusje vroeg wat ze aan het doen was.

Naomi grijnsde. Dat zou je wel willen weten hè, dacht ze, en appte terug: Ik ben op leuke-mannenjacht.

Ze kreeg direct een reactie terug van Tess: Haha, ik geloof er niks van. Of heb je nu eindelijk wel eens Tinder aangezet?

Naomi twijfelde even of ze een screenshot van Matteo’s profielfoto naar haar zou sturen, maar ze besloot het niet te doen. Tess zou direct aan de telefoon hangen en daar had ze geen zin in. Dus in plaats daarvan schreef ze: Je kent me te goed. En nee, Tinder staat uit.

Op tv werden prijzen overhandigd aan de winnares van de avond. Naomi besefte dat ze het programma helemaal niet volgde en zapte door naar een talkshow. Haar telefoon zoemde opnieuw. Ze dacht dat Tess had teruggeappt, maar het bleek een melding van Instagram te zijn. Matteo volgde haar nu ook.

Naomi zat direct rechtop. Dat was snel. Dit had ze niet verwacht. Opnieuw opende ze haar account en zag dat hij nog een aantal foto’s had geliket. Wat leuk! Ze ging naar zijn profiel en likete ook een aantal foto’s, vooral die waar hij zelf op stond.

Met een grote glimlach op haar gezicht sloot ze de app. Nu afwachten, dacht ze. Opgetogen at ze de rest van de chocolade op. Naomi hield van het spel van aandacht trekken. Ze was er erg goed in. Het vervolg, het eerste contact, ging meestal ook nog wel, al haakte ze vaak snel daarna af. De stappen naar een serieuze relatie liet ze doorgaans feilloos mislukken. Afspraakjes afzeggen, het contact afbreken zodra het wat serieuzer werd of na één afspraakje meteen rigoureus de knoop doorhakken dat dit het niet zou worden, Naomi had alles al wel een keer gedaan. Een relatie aangaan vond ze maar knap ingewikkeld. Het beginstadium beheerste ze echter als geen ander.

Er schoot haar nog iets te binnen. Een laatste zetje om Matteo’s interesse te wekken. Ze opende de map met foto’s op haar telefoon en zocht een foto van afgelopen zomer op. Samen met Tess had ze genoten van een heerlijke strandvakantie in Rimini. Ze selecteerde een foto waar ze recht in de camera keek, met een prachtige achtergrond van het strand en de zee. Met enkele tikken op haar scherm uploadde ze de foto op Instagram, paste wat filters toe en zette de locatie erbij. Als onderschrift typte ze ‘dreaming of summer’ met enkele hashtags en daarna publiceerde ze de foto. Klaar.

Nauwlettend hield ze haar telefoon in de gaten om te zien welke reacties er op de foto kwamen. Daar! Matteo had de foto geliket en er stond een berichtje in haar chat van hem. Ciao bella, met een hartje erachter. Naomi’s hart klopte in haar keel. Ze had beet.

Hoe dit verder gaat lees je in mijn roman Op zoek naar Matteo. Binnenkort verkrijgbaar als paperback en e-book.

Copyright Cities ’n Stories © 2023. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, geluidsband, elektronisch of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.