De dromen en ontwerpen van Zaha Hadid.

Intro
Zaha Hadid. Een architecte die eerder dit jaar is overleden. En daarvoor kende ik haar eigenlijk niet. Maar in de weken na haar overlijden ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik raakte namelijk onder de indruk van de gebouwen die zij had ontworpen! In deze blog in de serie ‘Inspired by’ neem ik je mee in een stukje van de wereld van Zaha Hadid. Wie was zij? En hoe ziet haar stijl eruit? Architecten kunnen van grote invloed zijn op hoe een stad eruit ziet, hoe een ruimte wordt ervaren. Het is een kunstvorm waarin Zaha Hadid unieke creaties ontwierp waarmee ze anderen ver achter zich liet. Niet voor niets heeft ze vele prijzen gewonnen zoals de Pritzker Price in 2004! Dat is de Nobelprijs van de Architectuur. Dit alles gebeurde echter pas in de laatste 15 jaar van haar leven. Eerst terug naar het begin.

Zaha Hadid
Zaha Hadid is geboren in 1950. Na haar afstuderen in architectuur in 1977 ging zij aan het werk bij het Office for Metrolopitan Architecture voor Rem Koolaas. In 1979 begon zij haar eigen bureau. In de eerste jaren vergaarde zij naamsbekenheid doordat zij vele internationale prijsvragen won en was haar stijl nog sterk die van de deconstructivistische architectuur (stijl met veel hoekige en meetkundige vlakken en met als uitgangspunt dat de maatschappij onzeker en verwarrend is). Echter, de bouw van de gebouwen kwam vervolgens niet van de grond. Pas sinds 2002 is dit wel meer gaan gebeuren en heeft zij haar stijl verder ontwikkeld en ook meer haar persoonlijke handtekening daarin weten te zetten. En met succes: anno 2016 bestaat haar bureau uit een team van meer dan 400 medewerkers over de hele wereld! Op de website van Zaha Hadid Architects zijn vele voorbeelden te vinden van het werk wat Zaha en haar team in de afgelopen jaren hebben neergezet. Naast architectuur houden zij zich ook bezig met industriële vormgeving. Zaha heeft zelf bijvoorbeeld stoelen, vazen en ook schoenen ontworpen.

photo credit

photo credit Rome, MAXXI

Haar werk
Waar kan je zoal het werk van Zaha Hadid zelf van dichtbij bekijken? Het meest dichtbij gelegen zijn gebouwen in Antwerpen, Londen, Berlijn en in Rome. In Antwerpen staat bijvoorbeeld het Havenhuis, thuisbasis van het havenbedrijf. Het lijkt alsof er een ruimteschip geland is op een oud kantoor! Het ontwerp verwijst echter naar de romp van een schip en het oppervlak is facetvormig. Dit verwijst naar de diamantstad Antwerpen.

photo credit

photo credit Antwerpen Havenhuis

In Rome kan je het museum voor moderne kunst, MAXXI, bezoeken. Al in 1998 tekende Zaha Hadid het winnende ontwerp voor dit nieuwe museum. Vanwege financiële redenen werd in 2010 het gebouw pas daadwerkelijk gebouwd. Het resultaat is erg mooi geworden, zowel de buitenkant als ook de vormgeving binnen! Bezoek de website van het museum voor informatie als bereikbaarheid, toegangsprijzen en openingstijden.

photo credit

photo credit Leipzig BMW

Ten slotte
Zaha Hadid was niet geheel onomstreden. In de wereld van de architectuur en ook daarbuiten werd zij bewonderd, maar moest ze ook felle kritiek verduren. Na wat ik tot zover over haar heb gelezen kan ik haar alleen maar bewonderen. In de ingewikkelde wereld van de architectuur heeft zij door haar talenten en creativiteit ons ontzettend mooi werk nagelaten, werk wat soms zo uit een droom lijkt te komen en in de realiteit is neergezet. De soms absurde golven en banen in de gebouwen komen uiteindelijk samen in een geheel. Daarmee vind ik dat zij ook inspireert tot de uitdaging om datgene te doen waarvan je droomt en om ten alle tijden te blijven geloven in jezelf. Helaas is zij in maart jl. overleden op 65-jarige leeftijd. Haar inspiratie en werken leven echter voort.

bronnen: website Zaha Hadid Architects, Wikipedia Zaha Hadid en website De Architect

photo credit

photo credit Rome MAXXI

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.