100 jaar Bauhaus! 3 Duitse steden rondom design en architectuur.

Bezoek Duitsland

In 2019 staat Duitsland in de schijnwerpers. Lonely planet zet het land op de tweede plek van must-visits voor dit jaar! Dit niet in de laatste plaats omdat de design en architectuurstijl Bauhaus 100 jaar bestaat. Deze heeft in Duitsland zijn oorsprong en er wordt dit jaar uitvoerig bij het jubileum stilgestaan tijdens diverse evenementen. In deze blog kan je lezen over drie steden waarin het opleidingsinstituut Bauhaus heeft bestaan en waar je veel rondom Bauhaus dit jaar zult tegenkomen: Weimar, Dessau en Berlijn!

Bauhaus Dessau

Bauhaus in Dessau – photo credit

Hoe het begon in Weimar, Thüringen

Bauhaus is ontstaan in 1919 in Weimar, een stad in het centrum van Duitsland in de mooie regio Thüringen. Daar werd destijds door architect Walter Gropius de school voor kunst en architectuur opgericht. Hier vormde zich een artistieke revolutie in het teken van een nieuw tijdperk, het modernisme. Bauhaus is een stijl die wordt gekenmerkt door eenvoud en functionaliteit en de ontwerpers waren hun tijd ver vooruit. Nog steeds zie je diverse invloeden uit die tijd in hedendaagse ontwerpen terug!

Barcelona chair Bauhaus

Bauhaus creerde een tijdloos design, zoals van de Barcelona chair – photo credit

Op 6 april dit jaar wordt een nieuw Bauhaus museum in Weimar geopend. Rondom deze opening vinden diverse evenementen plaats. Specifieke informatie hierover kan je vinden op bauhaus.visit-thuringia.com. Ook de omgeving van Weimar, Thüringen, is erg mooi. Tijdens het voorjaar en de zomer kan je er wandeltochten maken en diverse outdoor activiteiten doen. In de winter kan je er je ski’s onderbinden!

Bauhaus architectuur

Het bekendste Bauhaus gebouw, Dessau – photo credit

Het hoogtepunt van Bauhaus in Dessau

Nadat in Weimar de opleiding zijn deuren sloot, ging Bauhaus vanaf 1925 verder in de stad Dessau. Hier beleefde Bauhaus zijn hoogtepunt. Dessau ligt een flink stuk verder naar het oosten van Duitsland en ligt tussen Leipzig en Berlijn in. De stad is tegenwoordig samengevoegd met Rosslau, de stad aan de andere kant van de rivier de Elbe. Vanaf Berlijn is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Dessau en je kunt een stedentrip naar Berlijn prima combineren met een uitstapje naar Dessau om de Bauhaus invloeden te gaan bekijken! In Dessau staat het meest bekende gebouw van de Bauhaus school, wat door Walter Gropius was ontworpen. Dit gebouw behoort tegenwoordig tot het UNESCO werelderfgoed. Ook staat hier het bekende architectonische ‘Die Meisterhäuser‘ van Bruno Fioretti Marquez Architekten. In september wordt hier een nieuwe museum ter ere van 100 jaar Bauhaus geopend. Je kunt meer informatie hierover vinden op de website van Bauhaus Dessau.

Alexanderplatz Berlijn

Berlijn staat vol met architectuur! Op de foto: uitzicht op Alexanderplatz

Bauhaus in Berlijn

De laatste periode van Bauhaus vond plaats in Berlijn, totdat het instituut in 1933 zijn deuren sloot. In Berlijn werd architect Mies van der Rohe directeur van de school. Hij was naast architect ook meubelmaker. Je kent hem wellicht van het design van de Barcelona chair! Ook is hij geestelijk vader van het ontwerp van een standaard wolkenkrabber bestaande uit staal en glas. Zijn uitspraak less is more is typerend voor de Bauhaus stijl. In Berlijn kan iedere architectuur liefhebber zijn hart ophalen. Van vele bekende namen zoals Rem Koolhaas en Zaha Hadid staan er in deze stad bijzondere ontwerpen. Ter ere van 100 jaar Bauhaus zal er ook in Berlijn dit jaar een nieuw museum worden geopend.

Bauhaus wolkenkrabber

Het zo typische stadsgezicht: de wolkenkrabber. Ook dit ontwerp is beïnvloed door de architecten van Bauhaus.

Praktische informatie

Naast dat er in alle drie de steden nieuwe musea worden geopend, vinden er nog veel meer evenementen gedurende het jaar plaats! Op de officiële website Bauhaus100.com kan je alle praktische informatie vinden zoals adressen, openingstijden en een activiteitenkalender. Wil je Duitsland in 2019 gaan bezoeken?  Boek via Booking.com gemakkelijk en voordelig je overnachting.*

Wil je nog meer Berlijn inspiratie opdoen? Bezoek de blog van Emma met leuke insiders’ tips: wattedoeninberlijn.nl

Voor meer informatie over wat er te zien en te doen is in Weimar en omgeving, bezoek de website www.vakantie-thuringen.nl

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
100 jaar bauhaus duitsland

 

  • Dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.