Reizen door Sicilië deel 2: Catania, het kasteel en de rivier.

Catania
Catania is een grote stad aan de oostkust van Sicilië. Grote kans dat als je met het vliegtuig richting deze kant van Sicilie reist, je het vliegveld van Catania als bestemming hebt! Al eerder schreef ik over deze stad, want er is veel te zien en te ontdekken! Lees bijvoorbeeld mijn blog met een paar algemene highlights hier of mijn recentere blog uit april via deze link. Ook tijdens mijn meest recente bezoek van enkele weken geleden, trof ik weer een aantal nieuwe highlights aan. Beiden fascinerend op hun eigen manier. De 1 is makkelijk te vinden, de ander is nagenoeg onzichtbaar wanneer je buiten over de straten wandelt. Wat dat dan precies is? Lees snel verder!
imageCastello Ursino
Dit kasteel wat gebouwd is in 1250, is een machtssymbool van koning Federico de Tweede in een stad waar hij niet populair was. Het kasteel heeft de aardbeving van 1693 overleefd toen een groot deel van de stad werd verwoest. Fascinerend is dat het kasteel op een klip in de zee stond toen het gebouwd werd. Echter,door de vele uitbarstingen sindsdien van de Etna ligt het nu een kilometer landinwaarts! Het kasteel is indrukwekkend om te zien. Zelfs nu het tegenwoordig is omgeven met straten en pleinen. Tegenwoordig huisvest Castello Ursino een museum: Museo Civico. Aan de het plein naast het kasteel liggen een aantal restaurants waar je heerlijk kunt eten. Vooral restaurant Il Borgo di Federico is een aanrader! Ook aan te raden is daar op tijd reserveren, want vooral tijdens zomermaanden kan je hier een rij aantreffen!

De rivier de Amenano
Iets heel anders fascinerends is dat Catania over een ondergrondse rivier beschikt: de Amenano. Ooit stroomde deze rivier door de stad, maar door de tijd heeft is zij ondergronds geworden. De Amenano loopt onder bijna heel Catania door, maar er zijn maar weinig plekken waar je haar kunt zien! Een is 1 bekende plek: ga naar het plein voor de Kathedraal van st. Agata naar de fontein aan je linkerhand. Inderdaad, dit is de Fontana dell’ Amenano, deze fontein komt uit de rivier! Je kunt de rivier er onderdoor zien stromen. Er zijn andere plekken waar je de rivier kunt zien. De inwoners van Catania kunnen je ze aanwijzen, maar ze houden ze ook graag geheim. Zo mocht ik tijdens mijn laatste bezoek even meelopen een restaurant in, een trap af naar een benedenverdieping van het restaurant, een deur naar rechts met nog een trap…en daar stond heel schattig een tafeltje voor 4 personen in een grot met allemaal lampjes met aan de tafel langs stromend: de rivier! Helaas heb ook ik beloofd deze plek geheim te houden. Misschien heb je geluk en tref je een local die jou de weg wijst!

Tot slot
In Catania zijn nog veel meer bezienswaardigheden! De stad herbergt veel verhalen en bouwstijlen uit verschillende tijden geven weer hoeveel tijden de stad al heeft meegemaakt. Dit bewaar ik echter allemaal voor mijn blog posts die nog zullen volgen! Indien je zelf Catania graag een keer wilt bezoeken, dan is dat heel gemakkelijk: diverse vluchtaanbieders bieden directe vluchten aan vanuit Amsterdam of Eindhoven naar Catania. Vanaf het vliegveld ben je zo in de stad. De meest geschikte tijd voor een stedentrip is oktober en ook november, of april, mei. Omdat de stad aan de voet van de Etna ligt en er ook veel met vulkaansteen is gebouwd, warmt zij namelijk vrij snel op en koelt zij niet snel af. Dat is iets om rekening mee te houden indien je van plan bent om in een paar dagen Catania te gaan ontdekken.

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.