Gebouwde illusie.

Momenteel heb je van allerlei fotobewerking programma’s en App’s waarmee je een foto wat mooier kan maken. Zo ziet een plaatje op een bewolkte dag er opeens wat helderder, misschien wel bijna zonnig uit! Ikzelf ben erg fan van deze programma’s. Je kan er een heel eigen sfeer mee aan de foto’s geven, welke ze zonder bewerking hadden moeten missen.

Parthenon Athene
De zaken wat mooier maken dan ze zijn, is van alle eeuwen. Ook als het gaat om gebouwen in steden! Door de tijd heen is er gewerkt met optische illusies om gebouwen hoger, groter en mooier eruit te laten zien. Optisch bedrog is ouder dan je denkt! Al in 447 voor Christus, tijdens de bouw van het Parthenon in Athene, hebben de bouwers hele kleine verschillen aangebracht in de diktes van de zuilen. De hoekzuilen zijn iets dikker dan de andere zuilen, om te verhinderen dat deze zuilen er dunner uitzien dan de andere zuilen en om te voorkomen dat ze verderaf van de andere zuilen lijken te staan.  En dit is slechts 1 van de 4 optische illusies die ze hebben toegepast!
Een ander voorbeeld van een optische illusie uit de vroege eeuwen is te zien in Siena in Italië. Daar staat de Dom van Siena met daarnaast een klokkentoren in zwart-wit marmer. Deze kathedraal stamt uit de 12etot 15e eeuw en, het is echt zo, de zwart-witte horizontale strepen zijn bovenin de klokkentoren smaller. Hierdoor lijkt de toren hoger dan zij in werkelijkheid is!
Campanile Siena
Een laatste staaltje bouwkunst, een iets moderner voorbeeld, is het gebouw uit Praag wat mij onder andere heeft geïnspireerd om kunst en het creatieve in de stad op te zoeken: het Dansend Huis! Dit gebouw stamt uit 1996 en is een zogenoemd deconstructivistisch gebouw. En deconstructivisme is een stroming in de architectuur welke in zichzelf al verwarrend is, omdat een groot deel architecten het niet willen erkennen als een aparte stroming! In ieder geval, de gebouwen zijn in eerste instantie misschien verwarrend, maar uiteindelijk prachtig om te zien. 
Dansend Huis (Tancici Dum) Praag
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.